Utställningen är gjord av Föreningen Kultur & Människa i Vännäs. Teckningar: Gunnar Kalén.

I UNESCOs beskrivning av vad ett biosfärområde ska vara framställs detta som ett modellområde. En del av ett land som på något sätt ska ge en riktning för hur ett samhälle i stort kan nå hållbar utveckling.

Under två års tid har utställningen ”Biosfärområdet Vindelälven – Visionen” vandrat runt i Västerbotten. Med bas i alla de tankar och kommentarer som uppkommit ur denna har vi nu tagit ännu ett steg och formulerat Visionen Biosfärområdet Vindelälven 2.0.

Vi går mot en ny tid. En tid med många utmaningar men också många möjligheter. I Vision Biosfärområdet Vindelälven 2.0 befinner vi oss i denna framtid. Utifrån de tankar som den första utställningen gav skriver vi oss in i en möjlig framtid där näringar och naturskydd fungerar i samklang till gagn för alla. Vad vi ger oss in på här är alltså ett modellerande av en möjlig framtid. Om det blir så här är upp till oss.

Det av UNESCO utsedda biosfärområdet Vindelälven vilar på en plattform som är unik. Utgångspunkten är den nödvändiga omställningen. Ramen är positiv. Den säger oss att göra någonting bra, att med nyfikna ögon fulla av energi samarbeta och skapa framtiden. Vi som ska samarbeta för att åstadkomma denna utveckling är vi som bor här: kommuner, näringsliv, universitet och högskolor, föreningar och aktiva människor.

Framtiden är här närhelst vi vill.

Till utställningen har  gjorts ett häfte som också kan laddas ner som PDF här.