Om Kullar & Klang
Norrdans på K&K
Historik
Arkiv
Hållbara Projekt

Hållbarhetstorget

Armbrytning
Under dagen har du möjlighet att prova på armbrytning

Från Heidi Anderssons hemsida:
Armbrytning är en klassisk tävlingsgren samt en sport som kombinerar styrka, teknik, snabbhet och taktik. Två motståndare sätter ner armbågen på ett bord, och håller varandra i handen. När tävlingen startar ska de tävlande dra ner motståndarens hand mot bordet, samtidigt som de har kvar armbågarna på bordet. När en av de tävlande lyckas få den andres hand, handled eller fingrar i höjd med nedslagskudden(på tävlingsbord)alt att motståndarens hand vidrör nedslagskudden har den vunnit.

Heidis hemsida
heidiandersson.com/tag/armbrytning

Svensk Armsport
svenskarmsport.com


Eko-Trädgård

ekotradgard.jpg

Jonathan Clark visar och pratar om Eko-Trädgård med dess härdiga växter för nordiskt klimat och om ekologisk odling. Och bröd säljs.
Hemsida: Eko-Trädgård

Ekologiska lantbrukarna
På hemsidan står det såhär:
Att driva våra egna - de ekologiska lantbrukarnas - intressen är vår främsta uppgift. Det gör vi bland annat genom att uppvakta politiker, delta i regelremisser och stimulera den ekologiska marknaden. Inom flera områden har vi internationella samarbeten.

Tillsammans blir vår röst starkare i samhällsdebatten.

Som medlem kan du själv vara med och göra skillnad. I Ekologiska Lantbrukarna har vi hög kompetens och korta beslutsvägar. Ta gärna kontakt med vår samordnare eller direkt med respektive ansvarig inom våra olika arbetsområden.


Hemsidan http://ekolantbruk.se/


Enjo
Ing-Marie Wall undrar om vi exponerar oss omedvetet för skadliga kemikaler. ENJO rengör med vatten. Att städa med vatten är även riskfritt för miljön. Träffa utbildade miljörådgivare på hållbarhetstorget. Mera information finns på hemsidan:
www.enjo.se


Flugbindning

80-fiskel--da.jpg

Claes Hofberg visar på flugbindningens ädla konst. Claes kommer även sälja sin slöjd på plats, bland annat fiskar och fåglar i trä. För den intresserade har Claes även en hemsida med sin slöjd: Claes Slöjd


Galleri Garage

den-lycklige-vilden-email.jpg

Göran Furstedt visar sin konst från de senaste 40 åren, måleri, fotografi och grafik.

Homeopati – världens mest hållbara behandlingsmetod?
Homeopati är den snabbast växande formen av alternativmedicin inom EU, enligt WHO. Homeopati är en terapiform som är miljövänlig och kostnadseffektiv. Homeopati är en behandlingsmetod som hjälper kroppens egen självläkande förmåga, utan biverkningar.
Lyssna till Anna Rosenkvist om homeopati, kom förbi hennes bord om du är nyfiken!
Hon delar ut rabattkuponger som ger dig 30% rabatt på behandling eller köp av kosttillskott.

Anna Rosenkvist Homeopat, Klassisk homeopat, kost- och näringsrådgivare, MåbraKällan, Kungsgatan 42, 903 25 Umeå, Tel: 070-6947935, e-post: anna.homeopat@telia.com
Hemsida: Anna Rosenkvist Homeopat

Hållbara hudvårdsprodukter
Kerstin Sjödin, med företaget BeRör Dej, visar på hållbara oljor och produkter från pH balans. Kom till hennes bord så får du veta mer om aromaterapi och och vad pH balans är. Se även hennes Talk 2013.
Hemsidan: Kerstin Sjödin Kroppsterapi


Hårhäxan
Jenny Rinander visar hur man gör holistisk örtfrisör för giftfritt hår och hårbotten.
Hemsida: Hårhäxan, Ekologisk Naturfrisör
Blogg
FaceBook


Illsmycken

97.jpg

Unika smycken av återbrukat material - pärlor, muttrar, ståltråd och annat vackert skrot. Jag tar tillvara material och omskapar till något nytt, för att inte bidra till slöseriet med naturens resurser.
Webbsida: Illsmycken


Ingen människa är illegal (IMI)

imi.jpg

Gunilla Lingesten presenterar nätverket Ingen människa är illegal som arbetar med att praktiskt stödja de människor som tvingats gå under jorden efter att ha fått avslag på sin asylansökan.
"Vi kräver permanent uppehållstillstånd åt alla som befinner sig i Sverige och vill stanna kvar här. Vi tror på en värld utan nationsgränser, en värld där ingen människa är illegal."
Hemsida: Ingen människa är illegal - Umeå

Isolering
Norrlandseko, via Erik, visar på smart och ekologisk träfiberisolering för hållbara konstruktioner.
Hemsida: Norrlandseko

Jord Arbete Kapital
JAK Medlemsbank är en folkrörelse och en bank som verkar för en rättvis och hållbar ekonomi.
Hemsida: JAK


Jordens Vänner

jordens-v--nner-logga-kopiera2.jpg

Jordens Vänner är en global miljö och solidaritetrsorganisation med lokala grupper i 78 länder. De arbetar för en rättvis klimatomställning mot kortsiktig exploatering av människor och miljö.

Just nu prioriterar de arbete mot TTIP - handelsavtalet som ger stora företag ännu mer makt och urholkar miljöskydd, konsumentskydd, djurskydd och våra möjligheter att välja närproducerat. Samt arbetet för en ny trafikpolitik där större städer skall planera bort massbilismen och där moderna snabba tåg skall finnas i hela landet. Dessutom: Lämna kol och olja i marken.
Hemsida: Jordens Vänner


Jordkällaren

namnl--st-6566.jpg

Ingrid Marklund visar mat, kläder och hantverk med hänsyn till vår jord, från ekobutiken Jordkällaren i Tväråbäck. Passa på att köpa färska gårdsägg och du får Ingrids tipslista på klimatvänlig, lokalproducerad mat.

Naturskyddsföreningen
Umeå Naturskyddsföreningen, via Susanne Hoffman, inbjuder att bygga "insektshotell" samt gissa ett naturquizz. De visar ett urval av intressanta miljöböcker.
Naturskyddsföreningen


MoveByBike Umeå

owen10-lr.jpg

Owen Laws, MoveByBike, menar att lastcykeln är navet i en hållbar stad. Redan idag skulle 50% av godstransporterna i städer kunna ske med privata och kommersiella lastcyklar. Tysta, rena, citysmarta!"

Mera information:
MoveByBike
Lastcykelparad 2016


Råd om energi och klimat
Thomas Gulliksson, energi- o klimatrådgivare i Vännäs kommun, finns på torget och pratar hållbar utveckling plus ger oss råd och är öppen för frågor.
Energi- o Klimatrådgivare i Vännäs

Smedjan

mms_20160518_1932571.jpg

Björn Lindqvist visar oss hur gammalt skrot kan bli nya bruks- och konstsaker. Björn har en liten smedja på plats och visar vad han håller på med. Det är dels lite mer fantasieggande projekt och dels bruksföremål.


Solceller

anders_l.jpgsolceller_13150064_10154243667243117_1777162222_n.jpg

Anders Lindqvist pratar om och visar hur ”vanligt folk”, privatpersoner, kan installera solcellsanläggningar på sitt uthus- villa- eller radhustak, eller på marken. Då producerar de egen el direkt från solen, både till sin egen förbrukning och till grannarnas och landets.

Han beskriver såväl tekniska som ekonomiska aspekter och visar hur det kan se ut, gå till. Hur mycket el produceras? Hur mycket kan man få betalt för den el som levereras ut på elnätet?

Det går att hyra en solcellsanläggning. Du hyr ut ditt tak, eller en markbit och solcellsföretaget sätter upp anläggningen, som du då hyr. På så vis slipper du investeringskostnaden men gör ändå miljönyttan och producerar din egen el. Eller är det bättre att köpa och få alla fördelarna direkt, själv. Vilka tillstånd och anmälningar behövs?


Strätta
Återförsäljare av färg i påse från www.avjord.se
Ett sunt sätt att köpa färg som ger vackra miljöer, är bra för hälsan och belastar klimat och miljö så lite som möjligt.

Färg i påse är en torr pigmentmix som enkelt blandas med vatten, linolja och ägg till en lättmålad äggoljetempera - en av världens äldsta färgtyper.

Katarina Frisén, Strätta, Kassjö 47, 905 93 Umeå
Telefon: 090 390 59, 0730 48 33 56


Vindelälven-Juhtatdahka Biosfärkandidat

Varje biosfärområde är unikt och skall fungera som ett modellområde för hållbar utveckling. Områdena fokuserar på att främja naturvård, samhällsutveckling och utveckling av forskning och utbildning – genom samarbete. Biosfärområden är alltså grundade på basis av lokal samverkan och innebär inga restriktioner för de som bor där utöver de lagskydd som redan finns.

Att leva och verka inom ett biosfärområden kan vara ett sätt att marknadsföra sig på. I stora delar av världen betraktas biosfärområden som attraktiva ställen att leva i och att besöka. Att bo i ett biosfärområde kan innebära möjligheter till utveckling av sin företagsamhet.

Det finns inga pengar direkt knutna till titeln ”Biosfärområde” utan tanken är att arbetet med samverkan ska fungera katalyserande. Den organisation och de nätverk som byggs upp inom biosfärsområdet ska jobba aktivt med utvecklingsprojekt. Detta ska möjliggöra att människor med gemensamma intressen och mål ska finna varandra- och tillsammans öka chanserna att få medel för detta.

Att vi jobbar för att Vindelälven-Juhtatdahka ska bli ett biosfärområde betyder att vi tror på en levande framtid för Vindelälven-Juhtadahka och för människorna som bor här.
Som biosfärkandidat är målet att vi blir formellt godkänd av Unesco som ett biosfärområde, ett beslut som kommer tas under 2018. Tills dess jobbar vi på som att vi redan är ett biosfärområde: Vi brukar utan att förbruka och vi arbetar för att alla kan leva, uppleva och må bra i såväl stad som landsbygd.
Läs mer om Vindelälven-Juhtatdahka på hemsidan:
Vindelälven-Juhtatdahka Biosfärkandidat

Jubileumsåret 2016 - 4 juni - fem år i rad!

Hitta hit
Här ser du Kullar & Klang i Vännforsbäck

Enkelt att ta sig till och från Vännforsbäck BUSS och TÅG

Fråga varandra om samåkning på Kullar & Klangs facebooksida eller

via samåkningstjänsterna resihop.nu, samåkning.se eller skjutsgruppen på Facebook

Åk pendel till Vännäsby och cykla till Vännforsbäck
norrtag.se eller via SJ

Tar du cykeln har du givetvis en ännu mera gratis parkering!

Har du frågor - kontakta oss på info@kullaroklang.se

Välkommen!

Här är Vännforsbäck!
motkullarna2014.jpg

Upp

Hem  

Webbdesign: www.krylla.com
Valid HTML 4.01 Transitional